Waarom is Tabata goed voor je?

Waarom is Tabata goed voor je?

5 januari 2019 Geen categorie Trainingen 0

Tabata training is een zeer intensieve vorm van intervaltraining. Ontworpen door de Japanse wetenschapper Izumi Tabata. Hij vergeleek trainingen van een gemiddelde intensiteit met high intensity interval training. Hij gebruikte hiervoor intervallen van 20 secondes volle inspanning met 10 secondes rust voor 4 minuten aan een stuk. Elke minuut veranderde hij van oefening om zo het hele lichaam mee te trainen in deze 4 minuten. De gemeten resultaten waren onder andere een verhoogde maximale zuurstofopname en een hogere anaerobe drempel. Tegenwoordig worden Tabata trainingen zowel met verschillende oefeningen uitgevoerd als met 1 oefening in 4 minuten.

Verhoogde maximale zuurstofopname

De maximale zuurstofopname, of VO2max zoals je misschien wel eens gehoord hebt, is de hoeveelheid zuurstof die het lichaam per tijdseenheid kan opnemen/transporteren in het lichaam. VO2max wordt vaak absoluut uitgedrukt in liters zuurstof per minuut, maar kan ook relatief worden berekend in milliliters zuurstof per kilogram lichaamgewicht.

Door je lichaam tijdens een Tabata training steeds in een korte zuurstofschuld terecht te laten komen gaat deze hierop reageren door de hartspier te versterken. Een sterkere hartspier kan per slag meer bloed door het lichaam pompen. Het aantal liters bloed per minuut wordt dus hoger en zo ook de hoeveelheid zuurstof die door het lichaam pompt. Naast je hart worden ook je bloedvaten sterker om al dit bloed in goede banen te kunnen blijven leiden en ook je longcapaciteit kan iets vergroten.

Hoger anaerobe drempel

Je lichaam gebruikt verschillende energiesystemen in het dagelijks leven en tijdens training. De eerste 20 seconden (afhankelijk van hoe goed je getraind bent) ligt er voldoende adenosinetrifosfaat, ATP, in de spieren opgeslagen om direct als energie te kunnen gebruiken. Hier is verder geen extra zuurstof of suiker/glycogeen voor nodig. Om na die 20 seconden de voorraad weer aan te vullen gaat het lichaam glycogeen gebruiken als energie. Wanneer het hier niet voldoende zuurstof voor heeft wordt er bij die verbranding melkzuur/lactaat geproduceerd. Dit melkzuur kan je lichaam in een bepaalde hoeveelheid neutraliseren. Het punt waarop er meer lactaat door het lichaam wordt geproduceerd dan er afgebroken kan worden wordt de anaerobe drempel genoemd. Door Tabata training kan deze drempel met ongeveer 30% verhogen.

Praktische voordelen!

Naast de fysiologische voordelen van Tabata training heeft deze manier van trainen ook praktische voordelen.

  • Met 30 minuten Tabata training (6 rondes van 4 minuten met 1 minuut rust tussen de rondes) kan je 360 tot zelfs 480 kcal verbranden. Veel meer dus dan bij een gemiddelde training van 30 minuten. Hiervoor moet je natuurlijk wel voor 100% effort gaan in de 20 secondes!
  • Tabata training kan een ideale combinatie zijn van kracht- en conditietraining. Wanneer je op hoog intensieve intervallen je krachtoefeningen doet, waarbij je tijdens de 20 secondes alles hebt kunnen geven, wordt je krachttraining ineens ook intensief voor je cardiovasculaire systeem.