Het geheim van de foamroller.

Het geheim van de foamroller.

5 januari 2019 Mobiliteit / flexibiliteit 0

Je ziet hem de laatste tijd veel voorbij komen: de foamroller. In de topsport wereld wordt hij al enige tijd gebruikt. De foamroller is steeds populairder aan het worden. Maar wat de foamroller precies doet en waar hij goed voor is, dat is voor veel mensen nog onduidelijk. Alles wat je wilt weten wanneer je een foamroller wilt kopen vind je hieronder.

Self myfascial release

Foamrollen valt in de categorie self myfascial release, ook wel trigger point release genoemd. Dit is een chique term voor zelfmassage, een manier om spierspanning in je lichaam te verminderen. Dit werkt als volgt; je geeft druk op een bepaalde spier en die spier zal dan tijdelijk ontspannen. Dit heeft hetzelfde effect als een massage, je doorbloeding wordt versneld waardoor je sneller zult herstellen van zere spieren. Dit is perfect om te gebruiken na het sporten. Wanneer je sport krijg je daarna meer spanning op het spierweefsel, deze spanning zorgt ervoor dat je doorbloeding minder goed wordt, waardoor je range of motion (ROM) zal verminderen. Dit heeft invloed op je bewegelijkheid.

Voordelen van de foamroller

De foamroller heeft erg veel voordelen. Hieronder een aantal op een rijtje gezet.

  • De spierpijn neemt af of de spierpijn kun je voorkomen door na je training al gelijk de foamroller te gebruiken.
  • De triggerpoints in het lichaam worden verwijderd door zelfmassage.
  • Je range of motion (bewegingsuitslag) wordt vergroot.
  • Wanneer je een foamroller gebruikt na het sporten zal je bewegelijkheid sneller weer terug komen dan wanneer je de foamroller niet gebruikt.

Verschillende soorten foamrollers

Foamrollers zijn er in verschillende soorten, afmetingen en hardheden. Om je een stukje op weg te helpen met kiezen van de juiste foamroller volgt hieronder meer uitleg.

Je hebt vaak 3 soorten hardheden; zacht, medium en hard. Wanneer je net begint met foamrollen dan zou ik zeker niet kiezen voor de harde foamrollers. Je lichaam moet nog wennen aan deze massage techniek en dat kan in het begin wat pijnlijk zijn. Kies daarom wanneer je start met foamrollen voor een zachte of medium foamroller. Wanneer je een wat meer ontspannende oefeningen wilt gaan doen dan is het beter om een zachte foamroller te gebruiken. Wanneer je echt wilt herstellen van zere spieren en een intensieve massage wilt hebben, dan is het beter om voor een harde foamroller te kiezen.

Foamrollers zijn er in verschillende afmetingen. Veel foamrollers hebben een breedte van 33 cm, dit is breed genoeg wanneer je hem wilt gebruiken voor benen, armen en billen. Wanneer je de hele rug wilt masseren zal deze net iets te klein zijn. Kies dan voor een foamroller die breder is, vanaf 45 cm of groter.