Waarom het Paleo voedingsstandaard?

Waarom het Paleo voedingsstandaard?

20 september 2017 Voeding 0

Wat is Paleo?

Het principe van Paleo (liever Paleo leefstijl) is gebaseerd op de levenswijze van de oermens. In de tijd dat mensen nog jaagden en verzamelden. Wetenschappers hebben onderzocht hoe de mens toen leefde en wat ze at. Er wordt vanuit gegaan dat de genen van de mens op deze oervoeding zijn ingesteld, aangezien we vele duizenden jaren op deze manier hebben geleefd.

Toen de mens zich verder begon te ontwikkelen en leerden hoe ze zelf bepaalde gewassen konden verbouwen en dieren houden (de landbouwrevolutie) zijn we ook anders gaan eten. We begonnen granen te eten, koeien te melken en in de loop van de tijd ontwikkelden we steeds meer methoden om deze voedingsmiddelen te bewerken. Als je deze gebeurtenis op een tijdlijn uitzet van het bestaan van de mens, is de landbouwrevolutie eigenlijk nog niet zo lang geleden.

1) Oertijd — 2) Landbouwrevolutie — 3) Fabriek geproduceerd — 4) Terug naar de basis


Het Paleo voedingsstandaard

Het uitgangspunt: onze genen zijn niet op deze manier van eten aangepast. Het gevolg daarvan is het steeds vaker voorkomen van allerlei ziekten; diabetes, hart- en vaatziekten, auto-immuunziekten, enzovoort. Bovendien hebben steeds meer mensen te maken met overgewicht en zijn tekorten aan vitaminen en mineralen normaal geworden. De medische wetenschap heeft hier vaak geen antwoord op en de ‘behandeling’ is gericht op bestrijding van symptomen.

Bovendien wordt alles steeds massaler geproduceerd, waardoor voedingsmiddelen steeds minder voedingswaarde bevatten (minder vitaminen en mineralen) en dieren worden volgespoten met hormonen en antibiotica; deze middelen krijgen ook wij binnen en die zorgen ervoor dat ons lichaam het steeds zwaarder krijgt met het uitscheiden (ontgiften) van deze stoffen.

De Paleo levensstijl heeft hier een andere oplossing voor: behandel en voorkom ziekte, en bevorder de gezondheid door te eten zoals de oermens at. Kort gezegd bestaat deze oervoeding uit:

Groenten — Fruit — Vis — Vlees — Eieren — Noten en zaden

Zoals je ziet bevat het dus geen granen, geen melkproducten, geen peulvruchten en geen suiker. Daarnaast bevat het ook geen chemische toevoegingen.


Wil je je meer gaan verdiepen in de Paleo leefstijl? Volg dan de Paleo workshop en kom te weten wat wel en niet goed is voor je gezondheid.

 

 

Geef een reactie